måndag 16 maj 2011

Nya skor!

Jag tog mig äntligen till en specialbutik ("Bekväma skor" i Göteborg) för ett tag sedan. Jag hittade inga "finskor" som passade men de här båda paren var sköna. .
De blå provgick jag utan sockar hemma och eftersom sömmarna skavde lite när man var barfota så lämnade jag tillbaka dem. Nu vill jag gärna hitta ett par nättare skor också!
(Jag köpte även inlägg).


Fabrikat: Merrell



Fabrikat: Skechers

16 kommentarer:

  1. Snygga luftiga skor du fick tag på. Dom kan du nog gå långt i utan besvär.

    Det är svårt att hitta bra skor som passar. Passar de på längden så är de oftast för stora på bredden. Som tur är så har jag ganska många skor. Brukar prova ofta och köpa på mig extra skor som jag kan ta fram när de behövs, eftersom det är så jobbigt att få tag på bra...

    Hoppas du skriver här på bloggen ifall du hamnar i någon artikel i någon tidning. Vore kul att få kolla på!

    Ha det bra.....

    SvaraRadera
  2. Skor kan man väl aldrig få för många av... var och provade några idag med. Ett par var sköna på höger fot men inte på vänster och med ett par andra var det tvärtom... får väl satsa på att vara barfota! (Man skulle bo i Västindien!)
    Blir ingen intervju, jag tyckte att journalisten skulle försöka få tag på någon som är helt "färdigläkt" istället. Än så länge vet jag ju inte hur slutresultatet egentligen blir.
    Ha det bra du med!

    SvaraRadera
  3. Hej på dig!!
    Ville bara berätta att jag idag opererat fot nr.2! På NUS även denna gång och samma läkare! Nu blir det 5 veckors sjukskrivning..

    SvaraRadera
  4. Jag ska opereras om en vecka och frossar i bloggar och annat om hur det funkar och hur läkning och rehabiliteringen ser ut. Jag vet inte om du kikar in på din blogg fortfarande och ser att jag hälsat på men jag vill tacka så mycket för allt du delat med dig av. Hoppas du fortfarande mår bra i fossingen.

    Malin

    SvaraRadera
  5. Hej Malin!
    Jag är inte inne på bloggen speciellt ofta men får alltid mail när någon har kommenterat.
    Foten är jättebra, över huvud taget tyckte jag att operation, läkning m.m. flöt på som det skulle. Det tog tid men det hade ju ortopedkirurgen förvarnat om. Det finns en mängd olika sätt att operera för hallux valgus och därför är det också olika hur lång tid det tar.
    Tack för kommentaren och Lycka till med din operation!

    SvaraRadera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. Hej! Jag vet inte om du fortfarande besöker din blogg, hoppas på det! :) Det var kul att läsa, roligt att följa framsteg via bilder.
    Min mamma har opererat sin hallux valgus för 4 veckor sedan och borde nu komma igång med rehab. Problemet är att hon bor utomlands och där hon bor är rehab i princip obefintlig.. :( Så jag undrar om du kan vara supersnäll och dela med dig av dina övningar du fick från sjukgymnasten? Det skulle vara till stor hjälp. :) Hälsningar, Marina

    SvaraRadera
  8. Hej!
    Jag får mail varje gång det kommer en ny kommentar, annars är jag aldrig inne på bloggen. Jag hade egentligen tänkt att blogga om operation nr 2 (högerfoten) som jag gjorde i januari i år men det blev inte av. Skillnaden mot första gången var att jag kom igång mycket snabbare, kunde börja gå lite utan kryckor redan efter en vecka, annars var det likt operation nr 1. Samma långa sjukskrivning och rehabiliteringsplan. Det lönar sig verkligen att köra träningsprogrammet flera gånger om dagen i 7-8 veckor. Men vänta till 6 v efter operationen innan träning!
    Det är lite svårt att beskriva alla övningar utan bilder men jag gör ett försök:
    1. Sitt med benen utsträckta rakt framför dig (t.ex i en säng). "Vifta" upp och ned med fötterna - stärker benmusklerna. Gör 20 ggr då och då under dagen.
    2. Sitt som ovan, knip med tårna, spreta med dem. Upprepa 2x15 ggr
    3. Sitt på en stol med fötterna på golvet. Lyft fotvalvet så att det blir en "tunnel" utan att knipa med tårna. 2x15 ggr
    4. Sitt som ovan. Lägg en handduk under fötterna. Dra ihop den genom att knipa med tårna och räta ut den genom att fösa med tårna. 3-5 ggr
    5. Sitt som ovan. Flytta stortån utåt åt sidan och tillbaka. Hjälp ev till lite försiktigt med fingrarna. 2x15 ggr
    6. Sittande tåhävning = gå upp på tå men i sittande läge. Se till att stortån inte "roterar"! 2x15 ggr
    7. Stående tåhävning = gå upp på tå så högt du kan, ta ev stöd. 2 x15 ggr
    8. Öva på att skjuta ifrån i gång i stående läge. Ta ett "låtsassteg" så att det blir lite tyngd över stortåleden på den bakre opererade foten, men inte för mycket, sen tillbaka. 2x15
    9. Träna balansen genom att stå på ett ben. försök att stå still i 30 - 60 sek. (Själv kunde jag 1 sek utan stöd i början!). Upprepa 5 ggr.
    10. Gång - gå så normalt som möjligt vid gång, rulla foten och skjut ifrån med tån.
    Gör övningarna 2-3 ggr om dagen.

    Hoppas att din mamma får nytta av övningarna!

    SvaraRadera
  9. Hej på dig!!
    Ville bara berätta att jag opererade fot nummer 2 i november 2011, med samma goda resultat som fot nummer 1! Däremot kan jag märka att vänster fot (nr 2) är något tjockare upptill på foten, vilket innebär att jag alltid måste prova nya skor på den foten, annars blir dom för trånga. Förövrigt är jag supernöjd och har aldrig ont och kan belasta hur mycket jag vill. Ha det gott!!

    SvaraRadera
  10. Din blogg är till nytta!
    Jag har precis opererat bl.a. hallux valgus på min ena fot. Och tycker att det är svårt att hitta något att läsa om vad som gäller efter operationen. Rådet jag fått är att vara väldigt försiktig. Men hur är man då? Högläge 2-3 dagar - och sedan?
    En skillnad - jag är sjukskriven 7 veckor, vilket jag tycker är väldigt länge. Har kanske ändrats sedan 2011.
    Och nu hittade jag den här bloggsidan.
    Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kicki!
      Ja, det var ju ett vagt råd, att "vara väldigt försiktig"! Jag fick jättebra information vid mina operationer. Jag skulle ha foten i högläge så ofta som möjligt men fick belasta foten lite lätt så snart jag tyckte att det gick. Man känner själv vad som är "normal" smärta och man får ta det i småportioner i början. Jag var ju rätt stillasittande i tre veckor vid första op. och under 1 vecka vid op.2. Det finns flera olika metoder att operera Hallux valgus och därför får man olika lång sjukskrivning (jag fick 10 veckor, beror på vad man arbetar med också). Jag fick inte börja med fotgymnastik förrän efter 6 veckor då efter ett besök hos sjukgymnast.
      Jag tycker att du ska ringa till ditt sjukhus och be om tydligare information.
      Lycka till med rehabiliteringen!

      Radera
  11. Tack för ytterligare info!
    Jag blev sjukskriven 7 veckor eftersom jag arbetar som förskollärare. Har dessutom opererat två hammartår och mortons syndrom.
    Så förutom rådet att vara väldigt försiktig vet jag att jag absolut inte får belasta trampdynor, det har jag fått en specialsko för. Jag tror modellen är relativt ny.
    Väntar till på tisdag när det gått en vecka. Då skippar jag värktabletter på dagen, så jag känner när det är dags att vila. Då blir det som din andra operation. Och det verkar ju ha gått bra.

    SvaraRadera
  12. Hej! Jag är drygt 50 och funderar på att operera foten nu, har inte vågat tidigare och ännu har jag inte bestämt mig... Mina hallux valgus ser ut ungfär som dina gjorde före operation. Men det verkar som du är väldigt nöjd i alla fall? Ändrades din skostorlek något? Kan du över huvudtaget använda skor du hade tidigare...?

    SvaraRadera
  13. Hej Eva!
    operera om du har besvär, annars inte. Operationer kan alltid gå fel även om mina inte gjorde det. Jag är väldigt nöjd så här flera år efteråt. Jag har aldrig ont på det sätt som jag kunde ha innan operationerna.
    V.d.g. skostorlek så var det lite jobbigt under det första året efter op. Foten svullnade ju vid ansträngning och det tog faktiskt ett år innan det blev helt bra t.ex. efter långpromenader. Numera är det inga problem och jag kan ha samma skor som innan op. eller snarare en strl mindre. Alltså den strl jag hade innan knölarna blev stora.

    SvaraRadera
  14. Jag är nyopererad och har börjat blogga om det - eftersom jag själv slukar ALLT som finns: https://halluxvalgus.home.blog/

    SvaraRadera
  15. Riktigt intressant att följa din utveckling! Freefoot brukar tipsa om att använda operation som den sista utvägen - https://www.freefoot.se/blog/post/hallux-valgus - de har även en Mail kurs man kan gå för att få övningar som massage, stretch och styrketräning för foten mot just Hallux Valgus. Lycka till!

    PS: deras hemsida är matnyttig kolla på www.freefoot.se

    SvaraRadera